Suomi on perinteistä talviurheilukansaa. Lajin seuraamisen lisäksi maastohiihtoa harrastetaan laajasti mielenkiintoisten vaihtoehtojen ja monipuolisten mahdollisuuksien johdosta. Monet katsovatkin mallia maailman huippunimiltä, jotta he voivat parantaa suoritustaan ja kohentaa tekniikkaa.

Hiihtäminen onkin tuttu laji suomalaisille jo vuosikymmenien takaa. Jännitystä on riittänyt kisojen puolesta jo vuosikymmeniä. Suurimpiin hiihtosankareihin kuuluukin nyt 93-vuotias Siiri Rantanen, joka on voittanut olympiakultaa vuonna 1956. Hän on ihailtu henkilö, joka on tehnyt syvän vaikutuksen esimerkillisillä urheilusuorituksillaan ja positiivisella asenteellaan.

Talviurheilu SuomessaMaastohiihdon harrastaminen onnistuukin helposti, sillä siihen ei tarvita kovinkaan paljoa varusteita. Niihin kuuluu sopivat monot, omaan suosikkityyliin sopivat sukset sekä räätälöidyllä pituudella tehdyt sauvat. Lisäksi keliin sopiva vaatetus on niin ikään todella olennaista.

Kunnat ylläpitävät latuja

Suomesta löytyy ylläpidettäviä latuja joka puolella maata. Tämä mahdollisuus onkin erinomainen kaupunkilaisen kannalta, sillä hän voi vain pakata tavarat auton takakonttiin, hypätä rattiin ja ajaa kohti kaikkein lähintä latupaikkaa. Ne löytyvät helposti esimerkiksi kuntien tarjoamien palveluiden avulla.

Ladut ovat perinteisesti pururadoilla, joilla harrastetaan kesäaikaan maastojuoksua. Lenkkien pituudet vaihtelevat, joten niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin konkarille löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Kunnat ajavat latukoneilla reittejä, joten olosuhteet ovat kunnossa hyvinkin nopealla aikataululla heti sen jälkeen, kun lunta tulee maahan.

Puuterilunta metsässä

Talviurheilu SuomessaMonet nauttivat kaikkein eniten hiihtämisestä rauhallisessa ympäristössä, jossa voi kulkea rauhassa ilman, että joku tulee vastaan tai häiritsee muuten hiihtosuoritusta. Hyviä paikkoja tällaiseen tilanteeseen löytyy maaseudulta tai muualta haja-asutusalueelt. On esimerkiksi mahdollista hiihtää vapaasti esimerkiksi pelloilla tai metsissä, jos siihen on tilaisuus. Hiihtämisestä innostuneen täytyy toki huomioida jokamiehen oikeuden määräykset liikkumisen yhteydessä, joten niihin kannattaa tutustua ennen pidemmän erälenkin tekemistä.

Vaikka valmiita latuja ei löytyisikään, on ainutlaatuinen kokemus hiihtää pitkin kaunista peltoa auringonpaisteessa. Jokaisen hiihdosta innostuneen kannattaa ehdottomasti myös kokeilla tätä vaihtoehtoa, sillä luonnon helmassa hiihtäminen on todella rentouttavaa. Kokemuksen kruunaa lintujen laulu ja omien eväiden syönti. Jos kuitenkin haluaa vaihtelua harjoitteluun tutuissa metsissä, on esimerkiksi Italia erinomainen vaihtoehto.

Hiihtotunnelista vauhtia

Hiihtotunneli mahdollistaa sen, että harrastaja voi hiihtää erikseen rakennetussa putkessa. Niiden pohja voi olla joko luonnonlunta tai keinolunta, joten mieleinen vaihtoehto voi löytyä helpostikin. Tällä tavalla on mahdollista hiihtää suojatuissa olosuhteissa, vaikka ulkona ei olisikaan lunta. Se onkin todellinen pelastus monelle hiihtämiseen hurahtaneelle ihmiselle.

Hiihtotunneleita ei ole Suomessa kovinkaan montaa, sillä niitä on tällä hetkellä kuusi kappaletta. Yksi sijaitsee pääkaupunkiseudulla, kun taas muut sijaitsevat mm. Paimiossa ja Uudessakaupungissa.