Idylliset hiihtokelitHiihtäminen on monelle mieleinen harrastus, joka lähtee usein jo lapsena liikkeelle. Kokemuksen kruunaa täydellinen sää, jonka aikana voi kierrellä suksien avulla ympäriinsä. Hiihtäminen onnistuu hyvin niin kuntien ylläpitämillä hiihtoreiteillä kaupungin keskustassa kuin auraamattomalla pellolla haja-asutusalueella.

Aurinko paistaa taivaalta kirkkaasti, kun mieli suuntaa jo latujen varteen. Innokkaat hiihtäjät pakkaavat auton täyteen tavaraa ja suuntaavat kohti latuja, joilla he voivat kurvailla mielin määrin toiveidensa mukaisesti. Tilanne on aivan toinen kuin silloin, kun taivaalta tupruttaa lunta niin, ettei eteensä lähes näe.

Hiihto onkin todella monipuolinen kuntoilumuoto, koska se kohottaa lihaskuntoa sekä toimii erittäin hyvänä ja monipuolisena rasvanpolttajana. Siihen kannattaakin siis ehdottomasti panostaa, jos se tuntuu itselleen mieleiseltä lajilta.

Milloin lähteä lenkille?

Idylliset hiihtokelitErittäin hyvä keli on silloin, kun aurinko paistaa ja maassa on muutama aste pakkasta. Tuolloin voi nauttia monipuolisesti mukavista olosuhteista, sillä pohja on sopivan tukea antava. Lisäksi aurinko lämmittää mukavasti selkää ja muuta kehoa, joten hiihtäminen sujuu todella mukavasti.

On hyvä kiinnittää huomiota myös olosuhteisiin, jotta ne eivät ole liian raskaat kuntoilun kannalta. Kovissa pakkasasteissa voi sairastua, mikä voi aiheuttaa negatiivisia vaikutteita pidemmäksikin aikaa. Onkin äärettömän tärkeää muistaa, että kipeänä ei saa missään nimessä kuntoilla, sillä muussa tapauksessa voi saada vakavia jälkitauteja tai muita epämiellyttäviä seurauksia.

Kaikkein parhaimmat hiihtokelit ovat perinteisesti helmikuussa, kun keli on hieman lauhtunut kovista pakkasista, jotka yleensä vallitsevat tammikuun alkupuolelta helmikuun ensimmäisiin viikkoihin. Ei mikään ihmekään, että koululaisten hiihtoloma ajoittuu tyypillisesti juuri tähän ajankohtaan.

Laita voiteet kuntoon kelien mukaisesti

Hiihtolenkkiä suunnitellessa on hyvä katsastaa ulkona vallitsevaa keliä. Innokkaimmat hiihtäjät valitsevat sopivat voiteet, joita löytyy kaupoista aina mitä erilaisimpiin keleihin. Jos aurinko paistaa ja ladut tuntuvat plussakelissä hieman haastavilta, kannattaa valita säähän sopivat aineet. Pitovoiteella voi saada aikaan jo ihmeitä, jos latu tuntuu muuten sohjoiselta tai pettävän alta. Vastaavasti todella kylmälle kelille voi laittaa kunnon pohjustuksen ja luistoaineen, jotta lenkki sujuu miellyttävästi.

Jos voiteleminen ei ole entuudestaan tuttua, voi siihen perehtyä esimerkiksi erilaisten opetusvideoiden kautta. Ammattilaiset esittelevät niissä erilaisia vinkkejä ja tekniikoita, joista voi ammentaa itselleen inspiraatiota. Tällä tavalla omakin prosessi sujuu miellyttävämmin eteenpäin, kun voi hakea vinkkiä internetistä ja seurata huolellisesti laadittuja esimerkkejä.